Ezen innováció célja az ózon intenzív fertőtlenítő hatásán alapuló új fertőtlenítési és kezelési eljárások kifejlesztése, valamint alkalmazásuk hatásvizsgálata a takarmány-alapanyag és tejelőállítási technológia folyamatában.

Az ózon nagyfokú fertőtlenítő hatása hosszú ideje ismert, ennek ellenére ilyen irányú gyakorlati felhasználása a mai napig nem terjedt el. Ennek oka, hogy a jelenleg forgalomban lévő berendezések nem alkalmasak olyan nagy koncentrációjú ózon előállítására, amely a nagyüzemi fertőtlenítéshez szükségesek.

Projektünk kísérleti felülete a tejtermékekhez kötődik. A tejet szennyező (szaprofita) mikro szervezetek, lehetnek baktériumok, gombák vagy vírusok. Ezek egy része hasznos irányú átalakítást is végezhet a tejben. A tejben patogén hatású baktériumok is megtelepedhetnek, ezek egy része a tejet termelő állat megbetegítése kapcsán veszélyes, ám vannak az emberre tovább terjedő fertőzést okozó fajok is. Ilyen a vírusok közül a száj- és körömfájás, a hepatitisz és az agyhártyagyulladás kórokozója.

Az ózon az egyik legerősebb oxidáló és fertőtlenítő anyag, amelynek ilyen irányú hatása nagyságrendekkel felülmúlja a klórét. Mikrobapusztító képessége annak köszönhető, hogy a belőle felszabaduló naszcens oxigén roncsolja a sejteket. Antimikrobiális hatása megnyilvánul baktériumok, spórák, vírusok, élesztő- és penészgombák valamint protozoonok ellen (Guzel-Seydim és mtsai, 2004; Patil & Bourke, 2012).

Az ózonnal hatékonyan, ipari méretekben történő fertőtlenítésben, ennek elterjesztésében, értékesítésében nem látunk piaci kockázatot. Ugyanis a projekt során alkalmazott ózon előállítási technológiának és berendezésnek nincs sem hazai, sem nemzetközi szintű versenytársa.

További alkalmazási lehetőség az egészségügy területén mutatkozik, ahol az egészségügyi veszélyes hulladékok, fertőzött anyagok összessége, mely fecskendőket, injekciós tűket, papírt, műanyagot, üveget és textilt tartalmazhat. Az egészségügyi, ápolási tevékenység kapcsán keletkező hulladékot különleges módon kell kezelni. A kifejlesztésre kerülő veszélyes hulladékártalmatlanítási technológiát a már eddig más területeken szerzett tapasztalatokra, kutatási eredményekre alapozzuk, azzal a szándékkal, hogy az egészségügyben keletkező mikrobiológiailag veszélyesnek minősített hulladékok ártalmatlanítására is kiterjesszük az ózonnal történő anyagkezelés számunkra pozitív tulajdonságait.