Project Description

A szemestermények különféle mikroszervezetekkel szennyezettek. Ezek, főleg a toxinok, különböző gombafajok anyagcseretermékei. Rendkívül stabil vegyületek, ellenállnak a jelenleg használt gabonakezelési eljárásoknak. Az élelmiszeripar számára ezek a termények feldolgozásra alkalmatlanok, csak állati takarmányként használhatóak fel, de ez esetben is jelentős költséggel, vegyi anyagokkal (toxinkötőkkel) kell kezelni a gabonát. Azonban ezek sem bontják le ezeket a vegyületeket, csupán meggátolják a felszívódásukat a haszonállatok szervezetében. A másik probléma, hogy a takarmány elfogyasztása után az ürülékkel a szabadba távoznak a toxinok. Ez a fertőzött szerves trágya kikerül a szántóföldekre és a talajt is szennyezi. A cél e veszélyforrások sorozatának megszüntetése.

image008Több éves kísérleti tapasztalatok mutatják, hogy a penészgombák és toxinjaik ellen a lehető leghatékonyabb az ózongázzal történő fertőtlenítési eljárás. Az ózon nem csak a baktériumokat és a vírusokat pusztítja el, hanem a gombák, a gomba spórák, a gombák által termelt toxinok, pl. fuzárium aflatoxin, és minden más egyéb ismert kórokozó egészét semmisíti meg, oxidálja el. Ez az oxidálási folyamat olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást, rezisztenciát felépíteni, nem úgy, ahogy a hagyományos vegyszerekkel szemben előfordulhat.

A szemestermények kórokozói és kártevőik elleni hagyományos, gázzal történő fertőtlenítés hátrányai, hogy a szermaradványok mérgezőek, a munkát végzők egészségére ártalmasak, a kezelés utáni egészségügyi várakozási idő nagyon hosszúnak mondható. A terményben egyes formulációk használata után szermaradék képződik, aminek az eltávolítása csak a termény rostálásával lehetséges, ez rendkívül költséges és időigényes. Ezzel szemben az ózonnak nincsenek szermaradványai, frissíti a kezelt területek levegőjét, a kórokozók teljes elpusztításán túl megszünteti a kellemetlen szagokat is és rendkívül rövid a kezelés utáni egészségügyi várakozási idő.

A szemesterményekben előforduló mikotoxinok jelentős állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek. Állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szempontból egyaránt fontos, hogy a lehetőségekhez képest minimális szintre csökkentsük az állatok szervezetébe jutó mikotoxinok szintjét. Az állatok húsában és a tejben megtalálható szennyező mikroszervezetek a takarmányokon kívül származhatnak a fejőházból, a tejkezelő berendezésekből, a szállító járművekből, tekintettel arra, hogy a jelenleg alkalmazott vegyi fertőtlenítőszerekre egy idő után rezisztenssé válnak.

image010Ezen kockázat csökkentésére rendelkezünk egy új, használati mintaoltalommal védett technológia alkalmazásával. Olyan új fertőtlenítő eljárással, technológiával rendelkezünk, amely szabályozott mennyiségű és koncentrációjú ózonnal teszi lehetővé a fertőtlenítést a szemestermények tárolása közben.

Az ózon nagyfokú fertőtlenítő hatása hosszú ideje ismert, ennek ellenére ilyen irányú gyakorlati felhasználása a mai napig nem terjedt el. Ennek oka, hogy az ózonnal történő fertőtlenítési eljárások megrekedtek a laboratóriumi kísérletsorozatok elvégzésénél és kiértékelésénél, a nagyüzemi fertőtlenítéshez szükséges fejlesztéseket még nem vitték végig.

A 2014. évi őszi betakarításban a szemestermények igen magas penészgombás fertőzöttsége miatt sürgető kezelési igények merültek fel a szárító és tározó telepeken. Megítélésünk szerint a tárolási helyeken felmerült akut problémák rövidtávú megoldására eljárásunk alkalmat tud biztosítani. Ennek érdekében szükséges a szemestermények felületén az ózonkezelések hatását vizsgálata ipari méretű (400 – 10.000 tonna kapacitású) silókban. A vizsgálatok során reprezentatív szemes gabonaminták toxintartalmát határozzuk meg. A szennyezett szemestermény ózonkezelése, és annak megállapítása is megvalósul, hogy a szemestermény felszíni ózonkezelése milyen szelektivitással és hatékonysággal képes a különböző mikotoxinokat semlegesíteni. Az eredmények függvényében a toxinokkal szennyezett gabonák nagyüzemi ózonkezelésére alkalmas technológia kidolgozására kerül sor. Az általunk megtervezett ózonos kezelési technológiai eljárás pozitív hatású a tárolásra kerülő termény minőségére, megfelelő intenzifikálással ipari nagyságú tárolósilókra is eredményesen kiterjeszthető. A tervezhető üzemi kezelés szakaszos jellegű és a technológia használatával reális az ipari torony- és síktároló kapacitások ésszerű időtávon belüli lekezelése.